Welkom op de website van Fairtrade Gemeente Culemborg

Hoe kan ik meedoen?

Ook als consument of inwoner van Culemborg kunt u een belangrijke rol spelen in eerlijke handel.

Koop eerlijke producten Koop Fairtrade producten, waar de makers een goede prijs voor krijgen. Producten met het Max Havelaar-keurmerk of producten van leveranciers die goedgekeurd zijn door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels of de Wereld Fairtrade Organisatie (WFTO). Er is tegenwoordig al heel veel keuze: koffie, thee, wijn, sap, sinaasappels, bananen, rijst, chocola, hagelslag, bloemen, voetbal, sieraden, Ben & Jerry’s ijs, cadeau’s, e.d. (Kijk bij ‘Waar te koop?’). 
Kijk op www.maxhavelaar.nl.

Koop kleding van de juiste merken Echt eerlijke kleding is nog nauwelijks verkrijgbaar in Culemborg. Kledingbedrijven die zijn aangesloten bij Made-By of bij de Fair Wear Foundation zijn bezig om hun productieproces te verbeteren. Koop daarom kleding van Kuyichi, Snoozebaby, Mc Gregor, Creenstone, Expresso of Gaastra.
Kijk op www.made-by.nl en www.fairwear.nl welke bedrijven aangesloten zijn.

Koop FSC-hout Koop hout met het FSC-keurmerk (goedgekeurd door het Forest Stewardship Council,  de Raad voor Goed Bosbeheer. U weet dan dat het hout uit bossen komt die op verantwoorde wijze beheerd worden. Voor al het hout en een groot deel van de papiertoepassingen bestaan producten met het FSC-keurmerk. In Nederland zijn meer dan 1700 verschillende FSC-gecertificeerde producten verkrijgbaar. FSC is alleen FSC als er ‘FSC’ op staat. 
U kunt dit zelf controleren op de internationale website www.fsc-info.org.

Koop MSC-vis Koop vis met het MSC-keurmerk. De Marine Stewardship Council is een keurmerk voor duurzaam verantwoorde vis. Meer info: www.msc.org.

Vraag om Fairtrade in de horeca Vraag om Fairtrade wijn, bier, sap, koffie, thee en om maaltijden met Fairtrade ingrediënten. Je kunt hiervoor al terecht bij de restaurants De Ontmoeting, De Witte Buffel en Andermaal.

Vraag om Fairtrade in je eigen bedrijf, school, kerk, moskee, sportclub, vereniging Vraag op plekken waar je zelf actief bent of ze Fairtrade producten willen gebruiken of misschien Fairtrade kerstpakketten willen aanbieden.

Zet je in voor onze Stichting We kunnen nog enkele mensen gebruiken die meedoen in onze Stichting, bijvoorbeeld voor contacten met scholen en winkels of voor het organiseren van evenementen.