Welkom op de website van Fairtrade Gemeente Culemborg

Wat is fairtrade gemeente?

In Culemborg startte in 2009, op initiatief van de gemeente, de werkgroep Fairtrade gemeente Culemborg. Het is een onafhankelijke groep vrijwilligers die ervoor zorgde dat Culemborg al in 2010 Fairtrade gemeente werd. En wel de eerste van Gelderland. Inmiddels zijn er 40 Fairtrade gemeentes in Nederland.

In een Fairtrade gemeente maken de lokale overheid, bedrijven, organisaties en consumenten een duidelijke keus voor fairtrade. Er is een werkgroep die dit stimuleert, media aandacht trekt en MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) in het zonnetje zet. Samen voldoen ze zo aan landelijke criteria en werken elk jaar aan nieuwe uitdagingen om aan de titel fairtrade gemeente te blijven voldoen.
De enthousiaste vrijwilligers zijn in contact met gemeente, winkels, sportclubs, bedrijven en andere instellingen. Zij organiseren activiteiten en verzorgen voorlichting op bijvoorbeeld scholen en netwerkbijeenkomsten.
Samen werken zij zo aan armoedebestrijding en een duurzame ontwikkeling van kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Een mooi succes is dat in Culemborg de Werfklas de eerste fairtrade basisschool en het K.W.C. de eerste fairtrade middelbare school van Gelderland werd.