Welkom op de website van Fairtrade Gemeente Culemborg

Bewonersinitiatief

Als onderdeel van zijn inburgeringstraject bedacht de Culemborgse Bwira een superleuk bewonersinitiatief. In korte video’s over onze stad brengt hij mensen in deze Corona tijd met elkaar in contact en daagt ze op een sportieve manier uit. Zo maakte hij ook over ons een prima video met begeleidende tekst.

In Culemborg startte in 2009, op initiatief van de gemeente, de werkgroep Fairtrade gemeente Culemborg. Het is een onafhankelijke groep vrijwilligers die ervoor zorgde dat Culemborg al in 2010 Fairtrade gemeente werd. En wel de eerste van Gelderland. Inmiddels zijn er 40 Fairtrade gemeentes in Nederland.De vrijwilligers zijn in contact met gemeente, winkels, sportclubs, bedrijven en andere instellingen. Zij organiseren activiteiten en verzorgen voorlichting op bijvoorbeeld scholen en netwerkbijeenkomsten.Samen werken zij zo aan armoedebestrijding en een duurzame ontwikkeling van kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden.Een mooi succes is dat in Culemborg de Werfklas de eerste Fairtrade basisschool en het K.W.C. de eerste Fairtrade middelbare school van Gelderland werd.